Azok után, hogy január 22-én élete első győzelmét aratta a felnőttmezőnyben, Molnár Martin a hétvégén ismét versenyez, és már a gokartozás egyik csúcsbajnokságának számító WSK-sorozatban, pontosabban annak idei első állomásán áll rajthoz.

A hétvégén az olaszországi Lonatóban, a WSK Champions Cup-al veszi kezdetét a 2023-as World Series of Karting, avagy WSK-szezon. Az olasz WSK Promotions által rendezett versenyek és sorozatok a Champions of the Future és a CIK-FIA futamok mellett a gokartozás legmagasabb szintjét képviselik, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az idei Forma-1-es mezőnynek a 75%-a, azaz a 20-ból 15 pilóta rajthoz állt korábban legalább egy WSK-versenyen.

A tavalyi szezon nagy részét az OKJ-kategóriában töltő, 2022 végén két verseny erejéig már az OK-ban induló Molnár Martin is ott lesz a mezőnyben január 27. és 29. között. Az Energy Corse idei évet győzelemmel kezdő versenyzője egy héttel korábban a szintén Lonatóban rendezett Winter Cupon állhatott fel a dobogó legfelső fokára, ami egyben első sikerét is jelentette az OK-kategóriában.

A HUMDA által támogatott versenyző pedig nemcsak abból a tényből meríthet erőt a folytatásra, hogy nyerni tudott, hanem abból is, hogy ezt okos és taktikus versenyzéssel tette.

„Előfordult, hogy úgy voltam vele, most egy kicsit kivárok, mert a szintén az első helyre hajtó két ellenfelem el lesz foglalva egymással. Amikor a verseny végén pozíciót veszítettem, éreztem, hogy az élen történni fog valami, ezért igyekeztem úgy helyezkedni, hogy kihasználhassam a kínálkozó lehetőséget. Ez végül sikerült, és mindkettejüket megelőztem” – tekintett vissza Martin a Winter Cup döntőjére.

„A legtöbbször kifizetődő, ha az ember taktikusan versenyez és használja a fejét. Ha futam közben elveszíted a fejed, azzal komoly hátrányba hozhatod saját magadat, mert máshogy vezetsz, attól romlanak a köridők, és elkezdesz visszaesni” – összegezte azt a hozzáállást a 14 esztendős sportoló, amelyet a szezon további részében is igyekszik megvalósítani.

A WSK Champions Cupra – amelynek 2014 óta íródó története során dobogóra állt már az OK-kategóriában a jelenleg egyaránt az IndyCarban versenyző Callum Ilott és Christian Lundgaard is, az idén a Williamsszel a Forma-1-ben bemutatkozó Logan Sargeant pedig 2016-ban megnyerte a versenyt – minden kategóriát figyelembe véve 320 versenyzőt várnak a szervezők, és az OK-kategóriában is többen állnak majd rajthoz, mint egy héttel korábban a Winter Cupon, ami szám szerint 42 indulót jelent.

Martinra tehát ismét komoly kihívás vár, miközben már OK-győztesként készülhet a hétvégére. „Remekül kezdtük az évet, és remélem, hogy még sok olyan eredmény vár rám az idén, mint amilyet a Winter Cupon elértem. Ez új energiákat szabadíthat fel bennünk, mert most bebizonyosodott, hogy ezen a szinten sem lehetetlen nyerni” – tekintett előre a WSK nyitófordulójára a fiatal gokartversenyző.

A WSK Champions Cupról információkat ITT, az élő eredménykövetést pedig ITT találja.